Feed on
Posts
Comments

Rekrytering kan vara en av de mest tidskrävande processerna man kan ägna sig åt om man har personalansvar. I mindre företag, där infrastrukturen inte finns där (jag tänkte främst på en HR-ansvarig, eller en HR-avdelning) kan det bli extra besvärligt. Det är också viktigt att jobba för jämställdhet i processen.

För den ovane rekryteraren kan processen kantas av frågor som:

  • Vad händer om jag anställer fel person?
  • Tänk om mitt omdöme inte räcker för att bedöma kompetensen?
  • Hur påverkas mitt företag/min avdelning av denna nya person?
  • Kommer den nyrekryterade personen trivas med sitt jobb?

Det är lätt att förstå att frågor som dessa kan sätta griller i huvudet på i princip vem som helst. Har du inte vanan inne så finns det självklart ett par tips för att hjälpa dig på traven. Gå på magkänsla – men kanske inte enbart för vem du BÖR anställa, utan för den du inte bör anställa. Känns något fel så kan det nog mycket väl vara så. Kalla in personen på en andra intervju, eller slå en signal för att ställa några frågor.

Känns det svårt att rekrytera på grund av att det är svårt att bedöma personens kompetens, eller veta om hen kommer göra sitt jobb? Se till att be om ordentliga referenser och slå en signal till tidigare arbetsgivare och kollegor. Bekräftar dem bilden av personen som lämplig eller olämplig så har du defintivt mer kött på benen till ditt beslutsfattande.

En annan smart väg att gå är att ta hjälp av ett företag för rekrytering. Outsourca utmaningarna till experterna- det blir faktiskt billigare i längden. Dessutom slipper du lägga ned mycket tid på intervjuer, CV-urval och annat. Lycka till!

Leave a Reply