Feed on
Posts
Comments

Huden är ett tufft men smidigt membran bestående av tre olika lager – överhuden, läderhuden och underhuden. Dessa tre arbetar tillsammans för att göra sitt jobb – att skydda dig! Naglar, hårsäckar och körtlar som utsöndrar talg och svett sitter faktiskt i huden.

Epidermis, eller överhuden, är det tunnaste av ytskikten och är också det yttersta (därav namnet överhud…). Den har en viktig roll att fungera som vår skjöld mot infektioner och sjukdomar. Den innehåller också melanin, som är ett pigment som ger huden dess färg. Efter en skön solsemester är det alltså melaninet som hjälpt till att färga din hud brun(are).

När vår hud är frisk har den goda möjligheter att vara vacker. Vad som kan göra vissa förvånade är att epidermis faktiskt till stor del består av döda hudceller. Det yttersta lagret döda hudceller fälls för att göra plats för de yngre som växer fram under dem. Vi människor ömsar alltså faktiskt skinn, men inte på samma sätt som t.ex. ödlor.
Det finns inga blodkärl i överhuden, utan de hittas längre ned i läderhuden (dermis), som är det mellersta hudlagret. Om du skurit dig och blöder så har du skadat både epidermis och dermis – men det är skadan i dermis som gör att du blöder.

Läderhuden är full av kollagen (ett fiberprotein som finns i mängder hos däggdjur), vilket ger huden sin fasthet. Dermis huserar också svettkörtlar och hårsäckar, men även nerver som gör att du känner värme, kyla och smärta.
Det innersta lagret av vår hud är underhuden, även kallad subcutis. Subcutis är vad som förenar vår hud och de underliggande musklerna. Underhuden består av subkutan vävnad, underbara saker som isolerar vår kropp och reglerar sin temperatur.

För de som vill hålla sin hud frisk så finns det mängder av tips och tricks. Har du fått nog av huskurerna skulle jag rekommendera att besöka en hudterapeut. Det är yrkeskunniga personer som genomgått en hudterapeut utbildning och fått ett diplom. De kan allt (och mycket mer än vad som står ovan) om huden, och ser till att du hittar rätt.

Leave a Reply